Het rijke verleden van Nieuw – Amsterdam / Veenoord

Uitgelicht

Dorpsarchief Nieuw Amsterdam / Veenoord is gehuisvest in het gebouw van de
“Veurkamer”.

Veranderingen die zich in ons dorp voltrekken, werden en worden fotografisch of schriftelijk vastgelegd. Al het materiaal, ingebracht door particulieren en verenigingen wordt gedigitaliseerd, gerubriceerd en opgeslagen. Rekening houdend met Copyright en Privacywetgeving.

Samen met het aanwezige en nog komende materiaal wordt op deze manier een schat aan gegevens van verleden,
heden en toekomst opgebouwd, zodat ook de generaties na ons zullen kunnen weten hoe men in ons dorp door de jaren heen geleefd, gewoond en gewerkt.

Hebt u nog ergens oude foto’s, ansichtkaarten of documenten over Nieuw – Amsterdam / Veenoord in een lade of kast liggen?

Wie weet vult die informatie een leemte in onze kennis van de historie van  Nieuw – Amsterdam / Veenoord.

Dorpsarchief verbindt

“Het dorpsarchief Nieuw Amsterdam Veenoord weeft een betekenisvolle draad door de rijke geschiedenis van dit dorp, waar verleden en heden elkaar ontmoeten. Als bewaarder van kostbare herinneringen en waardevolle documenten, verbindt het archief de generaties, vormt het een brug tussen de tijdperken en wekt het de ziel van de gemeenschap tot leven. In de stille gangen van deze historische schatkamer rusten verhalen die fluisteren, oude foto’s die glimlachen en documenten die spreken. Het is een plek waar het verleden niet wordt vergeten, maar juist gekoesterd, en waar elke pagina een eerbetoon is aan de mensen die de geschiedenis van Nieuw Amsterdam Veenoord hebben geschreven. Het dorpsarchief, als een bewaarder van erfgoed, vervult de rol van een wever van culturele draden, diep geworteld in de grond van dit dorp en reikend naar de hemel van mogelijkheden voor toekomstige generaties.”

Niet alleen in ‘De Aole Tweiling’ en op onze digitale platforms. Maar juist op de toekomstige ‘Snuusterdagen’. Binnenkort hoort u hier meer over.

Stem mee

Dit jaar zijn er veel Van Gogh activiteiten naar aanleiding van zijn bezoek aan ons dorp 140 jaar geleden. Wij zijn benieuwd wat jij van die activiteiten vindt. Vul je hier de vragenlijst in? Dan denken wij mee over wat we in ons dorp nog verder willen met Van Gogh.

op zuuk naor

NAB 1 1945

1) H. Hogenberg pen.meester 2) H. Rahder secr. 3) R. Jager 4) B. Mulder 5) B. Kooiker 6) H. v/d Weide 7) J. Blauw 8 ) F. Bok 9) R. Rotman 10) J. Braam 11) K. Fledderus voorz. 12) J. Joustra 13) B. Radher 14) J. Kalter

Regelmatig hebben we uw hulp nodig bij het zoeken naar namen, plaatsen enz. Op facebook tonen we dan ook regelmatig foto’s ingezonden door leden en of volgers om dit te achterhalen. Wij waarderen uw hulp dan ook enorm. Ook worden we regelmatig gevraagd om afdrukken van foto’s, dit is op dit moment niet mogelijk, niet omdat we niet willen maar om copyright en privacy. We gaan kijken of we hier een mogelijkheid voor kunnen creëren.

 ‘Het geslacht Doek’.

Jan Veenstra heeft onderzoek gedaan naar de familie Doek en gepubliceerd in het boek    ‘Het geslacht Doek’.

Dit boek geeft een beschrijving van de familielijn Doek, het ontstaan van de familienaam en waar zij door de eeuwen heen verbleven. Het was fascinerend om te ontdekken hoe families zich door de geschiedenis heen hebben verspreid en hoe de naamgeving zich heeft ontwikkeld. Zo kunt u genieten van het verkennen van de familielijn Doek, Voorn en Zevenberg. In het boek maak ik een aantal uitstapjes naar gebieden waar zij gewoond hebben, samen met andere niet direct in de familielijn voorkomende familienamen maakt juist van dit naslagwerk ook een leesbaar boek.

Het boek is te bestellen op: https://www.mijnbestseller.nl/shop/index.php/catalogsearch/result/?q=Het+geslacht+Doek